ОШ "Милорад Мића Марковић" Мала Иванча


Читање из забаве

Читање из забаве!? Да ли сте помислили: ”Како да не? Лектира!. Доооосадно!” Убеђени сте да су све књиге као та лектира у којој се говори застарелим начином казивања, а ликови су нам нестварни и неопипљиви и не можемо ни на који начин да осетимо оно што оно осећају. Али, постоје и друге књиге, занимљиве, необичне, са којима можемо да се повежемо и да читање претворимо у забавно, корисно искуство које ћемо пожелети да поновимо.

У слободно време не читам епске песме или народне приповетке – читам оно што ми је интересантно. Моје омиљене књиге су ”Принцезин дневник” Меган Кебот. Кад сам уморна, кад бих на тренутак да се склоним од свега, да се радујем, насмејем, исплачем, њих узмем у руке. За мене ништа није бољи лек за свакодневне проблеме, него кад утонем у љубавну причу Мије и Мајкла. Мијина размишљања су најбољи изолатор од овог света, њени доживљаји одмах ми подижу расположење. Начин на који их описује ауторка – до детаља, али не досадно, са емоцијама, али не глуми лудило, реално, а ипак бајковито таман колико је потребно да ме књига увуче у свој виртуелни свет. И као да постанем део радње, скоро могу да видим Лили и Мију поред себе, чини ми се да Мајкл стоји на вратима и да Клариса посматра са прозора. А кад се то деси могу да читам и по неколико сати без престанка. Препознајем  се у Мијиним мислима, ставовима, погледу на свет, начину на који ради неке ствари.

Данас сам  овде да вам говорим оно што из искуства знам – читање је чаробно. То је право уживање из кога се може много научити. Осећај да сте стварно тамо, у тој причи фантастичан је и незаменљив. Желим да и ви искусите то осећање, јер је тако добро да је заиста штета да га пропустите. Пробајте! Дружите се с књигом и убрзо ћете схватити – књига је најбољи пријатељ и бити у њеном друштву право је задовољство.

Теодора Жижак VIII2

Tag Cloud

%d bloggers like this: