ОШ "Милорад Мића Марковић" Мала Иванча


ПОЗИВ

Светски дан књиге и ауторских права, 23. април

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним, а од 1925. да жене дају књигу у замену. Половина годишње продаје књига у Каталонији је у ово време са преко 400.000 продатих и размењених књига за преко четири милиона ружа.

Године 1995, на Генералној конференцији УНЕСКО-а је одлучено да се Светска дан књиге и ауторских права слави се на овај датум, јер је тада каталонски фестивал, као и датум годишњице рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, рођења Мориса Друона, Владимира Набокова…

Обележавање Светског дана књиге и ауторских права указује на поштовање књига и аутора и подсећа људе да пронађу уживање у читању. УНЕСКО обележава овај дан уз помоћ бројних издавача, књижара, наставника и стручњака за комуникације. Жели да сваког, а посебно младе, подстакне на читање, промовише издаваштво и заштиту интелектуалног власништва путем заштите ауторских права.

 

УНЕСКО има и друге програме везане уз књиге и књижевност. Године 1948. организација је започела амбициозан програм у областип превођења, а један од главних делова тог програма је Index Translationum, међународна библиографија превода која садржи податке из више од стотину земаља и омогућује увид у све податке о превођењу некога дела. УНЕСKО сваке друге године додељује Награду за књижевност за децу и младе у служби толеранције за дела за младе која промовишу узајамно разумевање утемељено на поштовању других народа и култура.

Сваке године УНЕСКО прогласи један град за главни град светске књиге. Ове године то је Буенос Аирес у Аргентини. Овогодишње обелележавање Светског дана књиге има три важне теме: Промоција читања, Промоција књиге и Промоција литерарног наслеђа[1]. Неки од циљева су:

-промоција читалачких навика деце уз помоћ породице, школе и јавне библиотеке,

-промоција сталне читалачке кампање,

-учинити књиге доступним свима, нарочито деци и младима,

-сарадња са издавачима и промоција литерарног стваралаштва,

-обезбедити дистрибуцију књига деци и младима.

У Србији се 2011. године обележава двестагодишњица постављења Доситеја Обрадовића за првог српског министра просвете и двестагодишњица његове смрти. Задужбина ”Доситеј Обрадовић”, под покровитељством Владе Републике Србије, реализује програм јубилеја под називом ”Доситеј – година знања”. Програм подразумева и традиционалну манифестацију Задужбине „Доситејеви априлски дани” која се одвија под покровитељством Министарства просвете, у оквиру које се расписује књижевни конкурс за ученике основних и средњих школа који ће се завршити у мају .[2]

 

Друштво школских библиотекара Србије предлаже школским библиотекарима и наставницима да обележавање Светског дана књиге и ауторских права започну у априлу и подстичу ученике на литерарно и ликовно стваралаштво, а наставе и у мају различитим активностима у школи, школској и општинској библиотеци. Важно је да све активности буду део велике кампање за подстицање читања код деце коју библиотеке треба да подигну на национални ниво и укажу на потребу такве акције у Србији. Такође је важно и да кампања буде представљена и подржана у медијима.

Предлог активности:

1. Часови у библиотеци (школској и општинској) посвећени животу и делу Шекспира и Сервантеса; ученици читају одломке из књига, разговарају, пишу саставе у вези са овом темом, илуструју те радове, припремају позоришну представу. Ови часови треба да популаришу књигу и побољшају читалачку писменост ученика.

2. Обележавање педесетогодишњице првог лета око земље које је Јуриј Гагарин начинио у летелици Восток 1, 12. априла 1961. године, кроз заједничке часове наставника физике, географије, техничког и информатичког образовања, историје, српског језика, ликовне културе и школског библиотекара. Ови часови треба да популаришу коришћење литературе из разних научних области, у папирној и у електронској форми и побољшају информациону писменост ученика.

3. Часови у библиотеци (школској и општинској) посвећени животу и делу Доситеја Обрадовића; ученици читају басне, одломке из Доситејевих дела, разговарају о актуелности Доситејевих порука данас. У библиотеци се може поставити изложба ђачких литерарних и ликовних радова у вези са животом и делом Доситеја.

4. Укључивање ученика, наставника и библиотекара у програм ”Доситеј – година знања” и манифестацију „Доситејеви априлски дани”, подстицањем ученика да пишу и цртају на задате теме, за ученике трећег и четвртог разреда основне школе писање басне и израда илустрације, а за средњошколце писање на тему ”Идућ’ учи, у векове гледа”.

5. Разговор са ученицима о поштовању ауторских права и упућивање ученика у библиографско цитирање.

Слађана Галушка,

секретар Друштва

Позивамо школске библиотекаре и наставнике да се укључе у активности поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права и договоре се са библиотекарима у општинској библиотеци о заједничким активностима.

 

 

 Анђелка Танчић Радосављевић,

председник Друштва

 

 

Tag Cloud

%d bloggers like this: