ОШ "Милорад Мића Марковић" Мала Иванча


ПОЗИВ

Међународни дан дечије књиге, 2. април    

Међународни дан дечије књиге у целом свету се обележава 2. априла од 1967. године у спомен на рођење писца Ханса Кристијана Андерсена. Дански књижевник, рођен 2. априла 1805. године, данас је познат као ”краљ бајки”. Сва деца света знају за његове приче: ”Ружно паче”, ”Снежна краљица”, ”Принцеза на зрну грашка”, Девојчица са шибицама”… Андерсенова дела су преведена на више од 80 језика и била су надахнуће за стварање многих позоришних и балетских представа, филмова, скулптура и слика. Више од 150 прича за децу означили су га као једну од највећих фигура светске књижевности.

Међународни одбор за дечију књигу, The International Board on Books for Young People (IBBY), обележава овај дан широм света да би се деца и одрасли подстакли на читање. Међународни одбор за дечију књигу је међународна непрофитна организација институција и појединаца из целог света који спајају децу и књиге. Ова организација је основана у Цириху, 1953. године, а њена мисија је:

-промоција међународног разумевања кроз дечије књиге,

-пружање прилике свој деци света да имају приступ књигама високих литерарних и уметничких стандарда,

-објављивање и дистрибуција квалитетних дечијих књига, нарочито у земљама у развоју,

-подстицање истраживачког и научног рада у области дечије књижевности.

IBBY има више од 70 земаља чланица, а сваке друге године додељује награду ”Ханс Кристијан Андерсен” за посебан допринос промоцији дечије књиге на подручју писања и илустрације. Ова награда се често назива ”Мали Нобел”.

Постоји и Српска секција. IBBY-ја и њени циљеви су популарисање читања, подстицање стваралаштва за младе, проучавања и издавања књижевности за децу, обележавање значајних јубилеја и Међународног дана књиге за децу у Србији.[1]

Сваке године једана од чланица IBBY-ја је спонзор и одређује тему и постер за обележавање Дана. Ове године то је Естонија, тема је ”Књиге подсећају”, јер књиге могу бити драгоцен извор за историју. Књиге нас подсећају на време у ком су настале.

Друштво школских библиотекара Србије препоручује библиотекарима и наставницима (српског језика, стрaних језика, историје, ликовне културе…) да Међународни дан дечије књиге обележе у школској и општинској библиотеци током априла кроз различите активности:

-часови у библиотеци на тему књига које подсећају на живот у нашој земљи и окружењу кроз историју, читање одломака, разговор о књизи и пероду који описује,

-читање литераних радова ученика у вези са овим књигама,

-изложба ђачких ликовних радова у вези са тим књигама,

-ликовне и креативне радионице (израда сликовница и писање бајки),

-сусрет са писцима и илустарторима,

-читање бајки и прича,

-драматизација бајке и извођење представе,

-писање чланка за школски лист или вести за сајт школе о обележавању Међународног дана дечије књиге,

-израда топ листе најчитанијих књига у току школске године,

-писање приказа омиљене дечије књиге и препорука вршњацима те књиге,

-дружење са децом из других школа и разговор о омиљеним књигама,

-све остале активности којима се подстичу деца на читање књига.

Слађана Галушка,

секретар Друштва

Позивамо школске библиотекаре и наставнике да се укључе у активности поводом обележавања Међународног дана дечије књиге у априлу и договоре се са библиотекарима у општинској библиотеци о заједничким активностима.

Анђелка Танчић Радосављевић,

председник Друштва


Tag Cloud

%d bloggers like this: