ОШ "Милорад Мића Марковић" Мала Иванча


Сваке године у октобру од 1999. Међународно удружење школских библиоте-кара, International Association of School Librarianship (IASL) обележава дан школских библиотека (последњи понедељак у октобру), сваке године са другачијом темом око које се организују активности прославе. Од 2008. године Међународни дан школских библиотека почиње да се обележава као Месец школских библиотека, International School Library Month (ISLM). Тако је омогућено да библиотекари широм света изаберу најбоље време (један дан, недељу или чак цео месец) у оквиру својих активности да би указали на важност школских библиотека.

У свету се Дан школских библиотека обележава активностима које указују на улогу школских библиотека у образовању, друштву и култури. Школски библиотекари организују сајмове књига, промовишу најбоља достигнућа у раду, позивају госте и повезују се са локалном заједницом и организацијама које подржавају важну улогу школских библиотека у животу деце

Резултати истраживања показују да постигнућа ученика расту са могућношћу коришћења библиотеке која је добро опремљена фондом и подржава наставни програм рада, има одговарајући план рада и има стручног библиотекара који сарађује са наставницима. Осим тога ученици постају бољи читаоци кад имају приступ школској библиотеци и књигама, нарочито кад узимају више материјала за читања из школске библиотеке и имају удобно место за читање. Ученици који више читају писменији су и постижу боље резултате у школи.

Сајам књига у Београду је главно обележје Месеца књиге, а пре и после Сајма одвијају се активности које треба да приближе књигу читаоцима. У школи и у Библиотеци у Малом Пожаревцу разговора се са ученицима о новим књигама, познатим писцима, књижевним наградама.

У Сопоту је 10. новембра 2010. године обележен Месец књиге и Месец школских библиотека. Ученици основних и средњих школа наше општине окупили су се у Економској школи, са њима су били и школски библиотекари, наставници и гости. У уводном делу програма присутнима су се обратили Живка Маричић, члан Општинског већа, Зоран Шолаја, директор Економске школе, Весна Сарић, управник Библиотеке ”Милован Видаковић” у Сопту и Слађана Галушка, председник Актива школских библиотекара.

Миле Јовановић, наставник Основне школе ”Јелица Миловановић” говорио је о доброј сарадњи са библиотекаром у школи, а ученици те школе су се предствили музичком и балетском тачком и рецитовањем омиљених стихова. Ученице наше школе Теодора Жижак и Теодора Поповић су препоручиле своје омиљене књиге и говориле о важности библиотеке и читања. Теодора Поповић је прочитала своју причу. Ученици средњих школа су читали радове на тему библиотеке, књига и важности читања. Програм је завршен причом Миодрага Петрушића, о раду школске библиотеке Економске школе.

У холу Библиотеке ”Милован Видаковић” поводом обележавања Месеца књиге и Месеца школских библиотека постављена је изложба дечијих ликовних радова и школских часописа.

Tag Cloud

%d bloggers like this: